Najostrzejsze papryczki na świecie są bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia człowieka, ponieważ wystarczy mały kawałek, aby cała potrawa stała się bardzo pikantna, natomiast zjedzenie całego warzywa prowadzić może do śmierci w męczarniach. Ostre papryczki zawierają w swoim składzie kapsaicynę, bardzo niebezpieczną substancję, która podrażnia błony śluzowe, powoduje silne skurcze oskrzeli, może także poważnie zakłócić pracę układu nerwowego.
Jak ocenia się skalę ostrości papryczek?
Skala ostrości papryczek mierzona jest przy pomocy specjalnego wskaźnika, skali SHU, a im więcej punktów jest na tej skali, tym warzywo jest ostrzejsze. Oznacza to, że papryczka taka posiada w swoim składzie dużą zawartość kapsaicyny i może być śmiertelnie niebezpieczna dla każdego, kto ją zje.
Jaka jest najostrzejsza papryczka na świecie ?
Nieoficjalnie za najostrzejszą papryczkę na świecie uważana jest Pepper X, która ciągle czeka na oficjalne potwierdzenie swojej ostrości przez specjalną komisję. Pepper X została wyhodowana sztucznie, z krzyżówki innych ostrych papryczek, podobnie jak Carolina Reaper, oficjalnie uznana za najostrzejszą paprykę na świecie. Ma ona skórkę delikatnie chropowatą i ogonek, który przypomina odwłok skorpiona. Warzywo to jest bardzo niebezpieczne, ponieważ w trakcie jedzenia może dojść do paraliżu języka, natomiast podczas trawienia występuje bardzo ostry ból brzucha.
Carolinę Reaper, w niewielkich ilościach, stosować można jako dodatek do przetworów na zimę, do orientalnych zup i do innych potraw, ponieważ papryczka ta, stosowana w małych dawkach, korzystnie wpływa na cały organizm ze względu na jej właściwości przeciwzapalne, wspomaga również leczenie chorób serca, stawów i zwalcza wysoki cholesterol.
Innymi, bardzo ostrymi papryczkami są Dragons Breath, Trinidad Moruga Scorpion, Trinidad Scorpion Butch T., Naga Viper, Seven Pot Habanero i wiele innych.
O czym należy pamiętać używając najostrzejszych papryczek?
Podczas stosowania tych warzyw należy pamiętać, że po zakończeniu przygotowania potrawy należy dokładnie umyć ręce i nie dotykać okolicy oczu, a papryczki takie najlepiej kroić blenderem, który potem należy dokładnie umyć.
Ostre papryczki są doskonałym dodatkiem do marynat, wydobywają i podkreślają i smak, dobrze odnajdują się również w tartach i potrawach na bazie makaronów.