Jak się nazywa ryba o zielonych ościach?

Świat przyrody potrafi nas zaskakiwać na każdym polu. W końcu kto by mógł się spodziewać, że gdzieś tam żyje ryba, która posiada zielone ości. Co jednak ciekawe, nie jest to stwór z dalekich egzotycznych krajów, lecz nasz sąsiad z Bałtyku.

Belona - ryba o zielonych ościach
Belona – ryba o zielonych ościach

Belona — najważniejsze informacje

Jak się nazywa ryba o zielonych osciach? Jest to dobrze wszystkim znana Belona, która często podawana jest w mieszczących się na wybrzeżu restauracjach. Jest to ryba atlantycka, która jednak raz do roku pojawia się również blisko Polski w Morzu Bałtyckim. Jej popularność jest tak wielka, że w okresie połowu nad morze zjeżdżają gremialnie miłośnicy jej smaku.

Jak smakuje Belona?

Skoro Belona jest tak popularna, naturalne staje się to, że wiele osób zastanawia się nad tym, jak ona smakuje. Czy oprócz zielonego koloru ości jest w stanie zachwycić również czymś innym np. smakiem?
Ryba ta posiada białe, niezwykle delikatne mięso, które dobrze przyrządzone wręcz rozpływa się w ustach. Jest to unikatowy w rybnym świecie smak, którego każdy miłośnik owoców morza powinien posmakować.

Jak smakuje Belona
Jak smakuje Belona

Czy jest to zdrowa ryba?

Często wiele osób zastanawia się nad trym, czy Belona jest zdrową rybą. Czy oprócz smaku posiada ona także jakieś szczególne walory pro zdrowotne? Wiedzieć trzeba, że jest ona źródłem niezwykle łatwo przyswajalnego białka. Co ciekawe Belona charakteryzuje się minimalną zawartością tłuszczu, a ten, który jest w niej obecny to jedynie tłuszcz wielonienasycony z rodziny omega-3. Na koniec wspomnieć jeszcze trzeba o tym, że mięso tej ryby dostarcza do ciała wiele witaminy D oraz A. Wszystko to sprawia, że jej spożywanie przekłada się nie tylko na poprawę metabolizmu, lecz dodatkowo przyczynia się do wzmocnienia ogólnej odporności organizmu oraz przeciwdziała odwapnianiu kości.

Gdzie można kupić tę rybę?

Skoro Belona pojawia się w polskim morzu tylko raz do roku z okazji tarła, zapewne jest to ryba trudno dostępna i w dodatku bardzo droga. Czy tak faktycznie jest?
Nie da się ukryć, że jest to sezonowy smakołyk, który jest dostępny w krótkim przedziale czasu. Gdy jednak już się pojawia, to jest go na tyle dużo, że cena nie przekracza 20 złotych za kilogram.