Biszkopt to jedno z podstawowych ciast, idealne do przełożenia kremem lub bitą śmietaną i udekorowania świeżymi owocami. Idealny biszkopt powinien być puszysty i miękki. Nawet taki dopracowany biszkopt wymaga jednak nasączenia, tak by ciasto po przełożeniu było niezwykle mięciutkie i aromatyczne. Czym nasączyć biszkopt? Co najlepiej sprawdzi się podczas przygotowywania tortu? Poniżej garść podpowiedzi i wskazówek dla osób które szukają prostych przepisów na poncz do ciasta.
Czym nasączyć biszkopt do tortu?
Połącz przygotowywany do nasączenia biszkoptu powinien być chłodny. Warto o tym pamiętać i zrobić go odpowiednio wcześnie, tak by podczas przekładania ciasta był już wystudzony. Gdy przygotowuje się torcik na bazie jasnych blatów, które będą przełożone jasnym kremem najlepiej zrobić poncz na bazie herbaty. Można zaparzyć na przykład pyszną aromatyczną herbatę Earl Grey lub inną herbatę – ważne, by sięgać po dobre i jakościowe marki. Poncz do nasączenia musi być bowiem odpowiednio mocny. Następnie trzeba go posłodzić, do czego można użyć zwykłego cukru. Można też dodać soku z cytryny lub soku z pomarańczy. Tak naprawdę pomysł na tort zależy, czym będziemy nasączać biszkopt. Niektórzy dodają również odrobinę alkoholu do ponczu, dzięki czemu tort jest aromatyczny, jednak niekoniecznie nadaje się do poczęstowania dzieci.
Kawa do nasączenia tortu
Czym nasączyć tort, który będzie na bazie ciemnych blatów, na przykład czekoladowych, kakaowych, orzechowych lub kawowych? W tym przypadku doskonałym pomysłem jest przygotowanie mocnej i aromatycznej kawy, która będzie idealna do nasączenia blatów. Najlepszą opcją będzie kawa espresso zaparzona w ekspresie lub makinetce , ewentualnie kawa rozpuszczalna. Absolutnie nie może być to natomiast kawa zaparzana z fusów. Mocną kawę można doprawić cukrem, miodem lub olejkami zapachowymi dodawanymi do ciasta. Można też użyć prawdziwej wanilii, która doskonale łączy się z kawą. Te dwa pomysły na poncz do tortu to chyba najpopularniejsze i najczęściej wybierane. Warto pamiętać, że wybierając przepis na poncz do nasączenia tortu, trzeba kierować się również tym, jaki ma być efekt wizualny. Kawa nie nadaje się do nasączania jasnych biszkoptów, ponieważ efekt wizualny byłby dramatyczny.